Každý se alespoň jednou za život stěhoval. Je jedno jestli to bylo kvůli práci nebo z rodinných důvodů, ale zažít tuhle akci na vlastní kůži musí jednou snad všichni. Pro někoho je to den plný dřiny a stresu pro někoho to může být dokonce i zábavné.

 

Dobrá organizace = úspěch akce

 

Jestliže si celou akci stěhování dobře rozvrhneme a naplánujeme, máme velkou šanci na dobře provedenou práci prakticky bez námahy. Záleží na tom, zda budeme chtít požádat o pomoc profesionální stěhovací firmu nebo zda si vše budeme chtít obstarat sami. Pokud se jedná o stěhování vlastními silami, musíme si uvědomit, co nás vlastně čeká. Musíme mít k dispozici větší auto a partu přátel, kteří jsou ochotni nám při stěhování pomoci a to i s většími kusy nábytku. V některých případech musíme dokonce nábytek i demontovat, protože by se jednoduše nevešel do auta. V případě, že se stěhujeme do patrového domu, musíme své přátele upozornit na to, že budou muset počítat s výnosem nábytku do pátého patra. No a po zdařilé akci nás to bude stát možná tak nějaká láhev dobrého vína za pomoc a snahu.

 

Profesionální firma

 

Stěhování pomocí pracovníků stěhovací firmy bude pro nás mnohdy daleko lepší už z časových důvodů. Také se nemusíme nikterak fyzicky namáhat a můžeme tak veškerou práci nechat na pracovnících firmy. Musíme ovšem objednávku zařídit co možná nejdříve, protože se může stát, že v daný termín bude firma již obsazena. Ke stěhování se nerozhodujeme den ze dne a máme tak dostatek času si spolehlivou firmu najmout. Také je vhodné se předem domluvit na všech podmínkách, které budou vyhovovat oběma stranám. Jde zejména o cenu za poskytované služby, zjištění, zda je firma pojištěna pro případ poškození nebo odcizení, ale také bychom si měli zjistit, zda je v ceně zahrnuto i vynesení nábytku do patra nebo rozmontování nadměrného a těžkého nábytku. Bylo by velmi nepříjemné, kdybychom zjistili, že nám tyto služby nikdo neprovede, protože nejsou zahrnuty ve smlouvě a podobně.

 

Jak se na vše připravit

 

Jednoduše si musíme sbalit. A to vše, co potřebujeme, co je naše, bez čeho se zkrátka neobejdeme. Jestliže víme už termín stěhování nějakou dobu dopředu, tak můžeme s balením už několik dní před tím. Vyhneme se tak stresu a to v tomhle případě určitě nepotřebujeme. Takže do té doby něž otevřeme dveře svého nového domova, budou našimi společníky papírové krabice, lepící pásky a folie.

 

Určitě si dejme záležet na balení věcí, které jsou křehké a mohly by se cestou rozbít. Také pokud vlastníme něco cenného by mělo přijít do speciálního přepravního boxu, zvlášť co se týká třeba cenné sbírky. Firmy jsou většinou pojištěny proti poškození, ale je dobré se o tom nejdříve informovat, ať nedojde k nedorozumění.

 

Hlásit vše dopředu

 

Jedná se o upozornění pracovníky stěhovací firmy na to, že máme těžký starožitný nábytek, který navíc nejde rozložit nebo klavír nebo cokoliv, co by mohlo znamenat nějaký problém při stěhování. Služby jsou ovšem v mnoha případech zpoplatněny, tak bychom na to měli myslet.

 

Také bychom měli dopředu zajistit dostatek prostoru pro stěhovací vozy, protože budou na místě stát i několik hodin, než se vše vynese na své místo. Vše je ale na domluvě obou stran a pokud se na všem dohodneme, může se stát ze stresujícího stěhování i zábava.