Pro konečný výsledek po vymalování je nezbytná kvalitní příprava místnosti. Je třeba si proto ujasnit, jak dlouho chcete, aby nová malba vydržela, a co od konkrétních vymalovaných prostor očekáváte. Například místnost, ve které se často kouří či vaří, vyžaduje důkladnější pracovní postupy a kvalitnější barvy, které překryjí zažloutlé nebo mastné stěny.

Před samotnou novou malbou je tedy potřeba povrch malovaných zdí upravit. Jedná-li se například o zdi, na které byly předtím použity staré klihové barvy, nebo již zdi pod mnohačetným nánosem barev z minulosti praskají, je třeba oškrabat celý povrch. Některé zdi, hlavně v místnostech, kde jsou kamna, krb či kotel, je třeba očistit od prachu a nečistot za pomoci vysavače nebo kartáče.

Omývání stěn doporučujeme pouze u stěn například kuchyní, kde se usazují mastné skvrny od vaření, nejlepším řešením jsou penetrační přípravky, které skvrny sice neodstraní, ale alespoň je izolují od barev, a umožňují tak jejich překrytí. Pokud dojte při škrábání omylem k poškození a vytvoření rýh ve zdi, je rovněž potřeba vyrovnat nerovnosti. Pokud jsou nerovnosti většího rozsahu, můžeme využít tzv. stěrkovací hmotu. Poté jsou zdi připraveny na nátěr barvy.

Součástí přípravy pokoje není jen péče o samotné zdi, ale i celého pokoje. Pokud nechcete, aby byl Váš nábytek během malování poškozen, je třeba všechno včetně podlah zakrýt folií nebo jiným pokrývacím materiálem, veškeré kusy nábytku odsunout co nejdále od zdí a křehké a rozbitné předměty raději přemístit do jiné části bytu.

Jedná se o velmi náročnou přípravu, pokud se Vám do toho tedy moc nechce, mohou to za Vás připravit pracovníci malíři pokojů Brno, o ceně se s nimi můžete domluvit telefonicky nebo na osobní schůzce při objednávání malování.